Istoric

JRS in lume

 

Calatoriile periculoase pe mare, catre exil, ale barcilor vietnameze, l-au miscat profund pe Parintele Pedro Arrupe SJ, pe atunci Superior General al Societatii lui Isus.

 

Razboiul din Vietman s-a incheiat in 1975, iar in 1979 tot mai multe persoane au inceput sa paraseasca tara, cei mai multi facand calatorii clandestine si foarte riscante pe mare.

 

Pr. Pedro Arrupe a apelat la cativa provinciali pentru a intreprinde actiuni practice de asistenta in favoarea acestor „boat people”.

 

Generosul si spontanul „prim val de actiune” l-a facut pe Arrupe sa isi dea seama cat de mult putea face Societatea raspunzand nevoilor acestora, cat si altor crize de acest gen care puteau aparea. Din acest prim sentiment a luat fiinta o retea internationala pentru servirea/ajutorarea persoanelor dezradacinate. Pr. Pedro Arruoe, Superior General al Iezuitilor la acea data, a propus ca valorile de referinta ale acestui ordin religios catolic, cum ar fi disponibilitatea, universalitatea si apostolicitatea, sa fie puse in slujba refugiatilor.

 

Pe 14 noiembrie 1980 Pr. Pedro Arrupe a anuntat infiintarea Serviciului Iezuitilor pentru Refugiati (Jesuit Refugee Service - JRS).

 

Se parea ca la acel moment problemele sau criza refugiatilor puteau fi redresate destul de repede prin bunavointa si intelegere la nivel international. La inceput Pr. Pedro Arrupe s-a focalizat pe mobilizarea resurselor pe termen scurt, cu dorinta insa ca Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati sa aiba o existenta indelungata.

 

JRS a observat problemele foarte grave cu care se confruntau refugiatii din Eritreea si Somalia, prezenti in Roma, si a infiintat Centrul Astalli, care sa le ofere adapost si hrana. Acest centru era in aceeasi cladire in care Sfantul Ignatiu si insotitorii lui au ajutat victimele foametei din 1538. Centrul Astalli isi continua si astazi activitatea, ajutand zilnic pana la 500 de refugiati.

 

Astfel s-au nascut proiecte in tot mai multe tari ale planetei, in toate emisferele lumii unde se gasesc profesionisti, voluntari, persoane religioase si refugiati care isi aduc contibutia intr-un proiect sau program specific pentru persoane dezradacinate.

 

In momentul de fata JRS este prezent in aproape 50 de tari (America de Nord, Tarile Americii Latine si Insulele Caraibe, Italia, Belgia, Germania, Spania, Marea Britanie, Romania, Portugalia, Slovenia, Irlanda, Malta, Austria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Macedonia, Kenya, Tanzania, Uganda, Sudan, Etiopia, Somalia, Angola, Zambia, Namibia, Malawi, Zimbabwe, Africa de Sud, Guinea, Liberia, Sierra Leone, Burundi, Rwanda, Congo, Republica Democratica Congo, Australia, Cambogia, Indonezia, Tailanda, India, Nepal, Sri Lanka). In ultimii 25 de ani, JRS a cunoscut o dezvoltare semnificativa datorita cresterii numarului refugiatilor si a persoanelor dezradacinate din intreaga lume. In 1980 era estimat un numar de sase milioane de refugiati si un numar de patru sau cinci milioane de persoane repatriate in tarile de origine.

 

Proiectele JRS au crescut, astfel ca au fost implicati si laici. Situatia persoanelor plecate pe mare, care a inspirat munca Pr. Arrupe cu refugiatii, s-a inrautatit in anii '80. Numarul persoanelor care fugeau din Vietnam, Laos si Cambogia a luat proportii foarte mari. In acest timp JRS s-a extins prin infiintarea unor campuri in Tailanda, Malaezia, Hong Kong, Indonezia si Filipine. Cele mai multe proiecte initiate erau concentrate pe educatie, cursuri tehnice, formare spirituala si sanatate.

 

In 1989, guvernele care acordau sprijin si cazare persoanelor din Vietnam s-au decis sa puna capat crizei prin stabilirea unei date fixe pana la care acestea puteau intra in tara, precum si prin stabilirea unei distinctii intre cei cu statut de refugiat si cei fara statut. De aici a aparut nevoia de consiliere si sfaturi legale competente pentru persoanele dezradacinate. Astfel, din 1990, JRS a lansat programe de consiliere juridica si sociala. Avand in vedere ca refugiatii din Vietnam au fost ori repatriati ori integrati in tarile de adoptie, munca JRS in sprijinirea lor s-a concretizat intr-un program de monitorizare a celor din prima categorie. Programul a fost lansat in orasul Ho Chi Minh. In Cambogia acest program incepuse inainte de repatrierea cambogienilor (1993). Iar munca era focalizata in mod special asupra persoanelor cu nevoi speciale.

 

Deoarece era vorba mai mult de un program de dezvoltare regionala, decat de un program pentru refugiati, responsabilitatea a fost transferata dinspre JRS catre Serviciul Iezuit din Cambogia si in 1995 Provinciei Iezuite din Asia.

 

In Africa, una dintre primele comunitati ale JRS a luat fiinta in Etiopia, oferind mancare, adapost si ajutor medical pentru mii de persoane care isi parasisera tara din cauza razboaielor sau a foametei. Atentia Pr. Pedro Arrupe s-a indreptat si spre Africa. Razboiul din Sudan dura deja de mult timp, avand si efectul cresterii numarului persoanelor dezradacinate. Asa ca, la inceputul anilor '80, JRS a inceput proiecte de educatie in sudul Sudanului si in Port Sudan. Serviciile de educatie erau oferite si persoanelor din imprejurimile Khartoumului care erau fugite din sud.

 

Chiar daca razboaiele se incheiasera in Angola si in Mozambic, conflictele au continuat, iar persoanele fugite nu se puteau intoarce la casele lor. Inca din 1987 JRS a ajutat multi refugiati din Mozambic, asa ca s-au hotarat sa le faciliteze intoarcerea in tara de origine prin reconstruirea scolilor si a comunitatilor. De asemenea, JRS a fost alaturi si de angolezii care, din cauza razboiului, si-au gasit refugiu in Zambia. Inainte de reinceperea conflictelor, in 1998, angajatii si voluntarii JRS s-au mutat in Angola crezand ca prin prezenta lor vor putea creea cadrul unei intoarceri linistite a refugiatilor. JRS a oferit ajutor si celor din Liberia care au fost foarte afectati de razboiul civil, insa echipa de lucru a fost fortata sa paraseasca tara. In perioada exilului echipa JRS a intreprins totusi actiuni de ajutorare in vecinatatile Liberiei, in Guineea si Coasta de Fildes, reusind in 1998 sa insoteasca refugiatii inapoi in tara de origine.

 

Si in America Latina JRS s-a angajat sa fie alaturi de refugiati in timpul razboaielor civile din anii '80. Angajamentul fata de refugiati devenise un angajament fata de reconstructia natiunilor. Dupa ce s-a incheiat razboiul, in 1992, programele initiale ale JRS au devenit programe de dezvoltare. JRS a fost multi ani la rand in Mexic alaturi de refugiatii proveniti din Guatemala.

 

Sute de refugiati sunt sprijiniti de JRS in Canada si Statele Unite. Oficiul JRS din Statele Unite sustine foarte mult programele JRS din intreaga lume.

 

JRS Europa combina ajutorul concret oferit refugiatilor si azilantilor in Europa cu influentarea politicilor in domeniul migratiei si al azilului.

 

JRS in Romania

 

Necesitatea unui centru JRS in Romania era determinata de numarul in crestere al refugiatilor.

JRS Romania si-a inceput activitatea in anul 1996 ca  Birou national al Biroului regional JRS Europa cu sediul la Brussels. In Europa, JRS lucreaza in 20 de tari inclusiv in Liban.

JRS Romania face parte si din Biroului JRS International cu sediul la Roma.

 

La acel moment, JRS Romania avea ca persoana de contact un preot misionar din Belgia si un tanar student gata sa raspunda la o mare provocare. Iezuitii din Romania si iezuitii responsabili de Biroul regional au hotarat sa raspunda nevoilor refugiatilor din Congo, Sudan si Irak si sa ajute societatea romaneasca sa inteleaga drama refugiatilor.

 

La inceput s-a lucrat intr-un demisol al Bisericii Franceze din Bucuresti, cu ajutorul consistent al comunitatilor catolice de limba franceza si engleza, si mii de oameni au venit la acest serviciu parohial care mereu se perfectiona iar o data cu anul 1999 a devenit un program de asistenta umanitara recunoscut si apreciat de autoritatile abilitate din România.

 

„In fiecare an, zeci si sute de mii de refugiati si persoane stramutate se indreapta spre Europa, iar dintre acestia multi ajung in Romania. Acelora care s-au indreptat spre noi, am cautat sa le iesim inainte dupa puterile noastre. Primii au fost cativa tineri crestini din Sudul Sudanului, prigoniti din motive religioase si care au dorit sa inceapa o viata noua in Romania. Dupa ei au venit multi din Congo, in timpul razboiului civil. Preocuparile noastre s-au incrucisat cu ale altor comunitati crestine si organizatii. Asa s-a nascut, pe langa Biserica Franceza din Bucuresti, un mic punct de lucru al JRS Europa. In 1996, am fost inclusi in structura europeana JRS.” (Pr. Luc Duquenne SJ, Presedinte al JRS Romania).

 

In anul 2000, JRS Romania a devenit organizatie neguvernamentala in conformitate cu legislatia nationala.

 

In 2002, s-a nascut centrul de servicii sociale Pedro Arrupe, fondatorul asociatiei internationale si patronul unei centru care pentru multi poate reprezenta o oaza de speranta, un adapost, un drum nou si poate chiar o dezamagire pentru cei care vin cu iluzii.

 

In toti acesti ani, o data cu inceperea muncii de asistenta umanitara, mii de refugiati si migranti au beneficiat de o forma de sprijin, suport social, educational si material. Mii de persoane au beneficiat de programele JRS (familii cu copii, familii monoparentale, minori, femei si barbati singuri).

 

Cu timpul, tot mai multe situatii si probleme noi au aparut si astfel activitatile organizatiei au trebuit sa se dezvolte printr-o permanenta cautare de solutii pentru imbunatatirea situatiei socio-economice si juridice a refugiatilor si migrantilor aflati pe teritoriul tarii noastre.

 

Multe dintre solutii au fost gasite cu sprijinul altor organizatii din Romania si din strainatate, in urma bunei colaborari cu institutiile romane competente in domeniu, si nu in ultimul rand, prin timpul, energia si resursele unor persoane dedicate in a sprijini organizatia noastra. Rezultatele sunt vizibile in ceea ce priveste calitatea servicilor oferite de noi, fapt dovedit de numarul mare de beneficiari care vin cu incredere la centrul JRS sau alte puncte de lucru unde suntem prezenti.

 

JRS Romania este o misiune a Provinciei Romane.

Iezuitii

 

Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati (JRS) este o opera sociala a ordinului iezuit, cunoscut sub numele de Societatea lui Isus. De peste 460 ani preotii si fratii iezuiti au slujit Biserica in moduri noi si neasteptate.

 

In prezent, iezuitii implica in misiunea lor din ce in ce mai multi barbati si femei care impartasesc aceasta viziune de slujire a credintei si dreptatii. Iar acest schimb s-a extins pentru a include un dialog cu alte religii si culturi. Unul dintre exemplele cele mai notabile ale acestei cooperari este Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati.