Valorile noastre

JRS se bazeaza pe invatatura sociala catolica si se inspira din principiile spiritualitati ignatiene in luarea deciziilor in privinta persoanelor ce urmeaza a fi ajutate. Angajatii impartasesc acelasi ansamblu de valori si princiipii in ceea ce priveste simtul dreptatii, al demnitatii si responsabilitatii de a duce la bun sfarsit misiunea Bisericii.

Actiunile JRS Romania

 • implementeaza activitati de informare, orientare,  asistenta si consiliere sociala, juridica, psihologica/psihoterapeutica, medicala, pastorala si spirituala, ofera sprijin material si financiar, cazare

 • implementeaza activitati educationale, culturale, recreative si sportive 

 • implementeaza activitati de formare si instruire (cursuri profesionale si vocationale, de dezvoltare personala, ateliere practice, scoli de vara, cursuri pentru voluntari si tineret, seminarii si grupuri de lucru pentru practicieni si nu numai etc.)

 • dezvolta campanii de constientizare, sensibilizare si informare

 • desfasoara cercetari, analize si studii in domenii precum migratia si azilul, traficul de persoane, minoritati, mediul etc.

 • elaboreaza manuale de bune practici, brosuri si alte materiale informative

 • se implica in stabilirea politicilor, in procedurile de revizuire a legislatiei si a practicii

 • dezvolta programe de parteneriat cu autoritatile statului, organizatii private etc.

 • dezvolta activitati de cooperare intre actorii relevanti implicati, precum autoritatile de aplicare a legii, instante, personalul autoritatilor publice centrale si locale relevante, organizatii internationale si neguvernamentale, in principal prin schimb de bune practici si informatii, studii de caz, etc.

 • dezvolte mecanisme durabile si sustenabile cu privire la:

  • integrare, prevenirea marginalizarii si excluziunii sociale si economice, cresterea gradului de independenta si auto-sustinere, promovarea participarii cetateniei active si participarii la viata comunitatii, reducerea disparitatilor din cadrul societatii si dintre diversele grupuri din societate

  • cresterea coeziune socio-culturale, promovarea dialogului intercultural si multicultural

  • imbunatatirea starii mediului în Romania

  • profesionalismul actorilor relevanti precum si dezvoltarea de retele si coalitii

  • promovarea dialogului si parteneriatului social

  • asigurarea standardelor UE si respectarii prevederilor legale aplicabile, precum si a drepturilor fundamentale ale omului si demnitatii persoanelor

 • desfasoara activitati economice destinate finantarii interne a activitatilor, in conformitate cu prevederile legale

 • desfasoara activitati de strangere de fonduri si donatii

 • desfasoara oricare alta activitate care va fi in masura sa contribuie la indeplinirea scopului pentru care s-a infiintat, in concordanta cu legile in vigoare

JRS Regional

Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati (JRS) este o organizatie internationala umanitara cu misiunea sa insoteasca, sa ajute si sa pledeze in numele refugiatilor si a altor persoane deplasate fortat. JRS ofera servicii la nivel national si regional, cu sprijinul unui sediu international stabilit la Roma. Infiintat in noiembrie 1980, ca o opera sociala a Societatii lui Isus, JRS a fost inregistrat oficial ca o fundatie la 19 martie 2000, in statul Vatican.

 

Programele JRS se gasesc in 50 de tari, oferind asistenta  refugiatilor in tabere si orase, persoanelor stramutate in interiorul tarilor lor, solicitantilor de azil in orase, precum si celor aflate in centrele de detentie. Principalele domenii de activitate sunt in domeniul educatiei, asistenta de urgenta, asistenta medicala, si serviciile sociale. La sfarsitul anului 2013, peste 900.000 de persoane au fost beneficiari directi ai proiectelor JRS in intreaga lume.

 

Mai mult de 1.400 de lucratori contribuie la activitatea JRS, dintre care foarte multi pe baza de voluntariat, inclusiv 78 de iezuiti si 66 persoane cosacrate din alte congregatii religioase. Aceste cifre nu includ numarul mare de refugiati recrutati pentru a lua parte la programe in calitate de profesori, lucratori in domeniul sanatatii si altele.

 

Activitatea JRS este, de asemenea, foarte mult axata pe advocacy si drepturile omului. Acest lucru implica asigurarea faptului ca refugiatiilor le sunt oferite drepturi depline in timp ce se afla in exil si in timpul repatrierii, asa cum sunt garantate de Conventia de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatilor si efortul pentru a consolida protectia acordata persoanelor stramutate intern (PSI). Ea se extinde si la lobby-ul pentru promovarea legislatiei internationale privind drepturile omului, atat prin participarea la campanii si coalitii internationale sau prin calitatea de membru al forurilor internationale, cum ar fi Comitetul Economic si Social al ONU (ECOSOC).

 

De asemenea, JRS contribuie activ la Universitatea din Oxford prin cercetare in domeniul refugiatilor. La Oxford, programul de cercetare "Pedro Arrupe", are rolul de a realiza studii in numele JRS, precum si de a facilita formarea de personal JRS. Principalele sarcini ale misiunii de cercetare includ efectuarea de  predare si consultanta in ceea ce priveste migratia fortata pentru agentiile de ordin religios, ONG-uri si departamente guvernamentale.